Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νέα δεδομένα από νέα πρόταση εταίρων προς την Αθήνα




Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της φαίνεται να δημιουργεί μια πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, στάληκε στην Αθήνα χθες βράδυ.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται εισήγηση προς την Αθήνα για υποβολή αιτήματος για παράταση του «κύριου μηχανισμού οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα », προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Στο κείμενο γίνονται αναφορές σε «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση», κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται το  Euro2day.gr  στο κείμενο αντικαταστάθηκε η φράση – παράταση της δανειακής συμφωνίας, που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: παράταση του «master financial assistance facility of Greece», δηλαδή παράταση «του κύριου μηχανισμού οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση μεταβιβάστηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρξε συνομιλία του τελευταίου με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Με την πρόταση φαίνεται να συμφωνεί και η Γερμανία.
Σε αυτήν δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης της συμφωνίας, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και οι όροι που θα συνοδεύουν το αίτημα.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αν όλα πάνε καλά και η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που θα ανοίξουν νέο κύκλο διαβουλεύσεων είναι πιθανό για την έγκριση να μην απαιτηθεί Eurogroup, αλλά απλά μια τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.
Σήμερα το πρωί η πρόταση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το αίτημά της για παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας, σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση.
Εφόσον η ομάδα εργασίας αλλά και  ο πρόεδρος του  Εurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ κρίνουν ότι το αίτημα για παράταση είναι αρχικά αποδεκτό, τότε θα συγκληθεί έκτακτο  Eurogroup την Παρασκευή  το οποίο θα δώσει το τελικό πράσινο φως για την παράταση.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, για θέματα Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι ο ίδιος, ο πρόεδρος Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup και με τους υπουργούς της ευρωζώνης, αναζητώντας κοινή βάση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.
Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως την Παρασκευή.
Αισιόδοξος ο Γ. Βαρουφάκης
Την αισιοδοξία του για έγκριση της πρότασης της Ελλάδας από το Eurogroup εξέφρασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο ο Γερμανός ομόλογος του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θεωρεί από την πλευρά του ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, στην ομάδα εργασίας του Eurogroup θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον Πρόεδρο του Eurogroup.
«Αν συνεχιστεί σε αυτό το κλίμα, την Πέμπτη θα υπάρξει καλή κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης θα υπάρξει έγκριση της ελληνικής θέσης», είπε.
Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο ότι «είναι περιορισμένος ο χώρος για ελιγμούς».
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τα χρεωστικά προβλήματα της Ελλάδας τις προσεχείς ημέρες, όλοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει μια κοινή ευθύνη για να διατηρηθεί η Ευρώπη σταθερή.
Αύξηση ρευστότητας αποφάσισε η ΕΚΤ
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί στα €68,3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για τις διαβουλεύσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
“Η αύξηση εγκρίθηκε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Ευρωσύστημα και διευκρίνισε ότι το όριο αυξήθηκε πλέον στα 68,3 δισεκ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου