Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Κοπεγχάγη



Επί ποδός βρίσκεται η Δανία και οι γύρω χώρες αναζητώντας τον δράστη της τρομοκρατικής, όπως την χειρίζονται οι αρχές, επίθεσης στην Κοπεγχάγη κατά εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ένας επιβεβαιώμενος νεκρός, τρεις αστυνομικοί τραυματίες.



«Δεν εκφοβιζόμαστε» λέει η χώρα, «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μας» το μήνυμα της πρωθυπουργού. Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό.

Η αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα θολή φωτογραφία ενός δράστη, στην οποία ένας ένοπλος εμφανίζεται με μαύρα ρούχα και καλυμμένο το πρόσωπό του. Οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για ενδεχομένως δύο δράστες.

Θεωρείται πιθανότερο πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα στο κέντρο Krudttønden στο Østerbro, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

ΠΗΓΗ : In Gr NEWS







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου