Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Από τις 7:00 ώρα Κύπρου άρχισε ο σημερινός γύρος των διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στις 10:00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η χθεσινή εξαμερής συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλείς των θεσμών, έληξε περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε δηλώσεις.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση που ξεκίνησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης – και διήρκησε δύο ώρες περίπου – δεν υπήρξε πρόοδος.

Επιπλέον, σκληρό περιγράφεται το κλίμα μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, τη στιγμή που το Βερολίνο δεν διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του Ταμείου στην έγκριση της συμφωνίας, την οποία θεωρεί δεδομένη.

Στη σύντομη συνεδρίαση του
Eurogroup, που προηγήθηκε της εξαμερούς συνάντησης, δεν υπήρξε επίσης κάποιο αποτέλεσμα και διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα στις 14:00. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή των συνομιλιών, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει «σκληρή δουλειά για τις επόμενες ώρες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνεδρίασης του
Eurogroup, σημείωσε ότι «η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον. Πάνω σε αυτό θα εργαστούμε».

Στόχος των διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν από το πρωί της Πέμπτης είναι να έχει βρεθεί μία λύση μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ώστε στο
Eurogroup, δυο ώρες αργότερα, να υπάρχει στο τραπέζι μια ολοκληρωμένη και σαφή πρόταση, στην οποία θα περιέχεται η λίστα με τα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και εν συνεχεία από τα Κοινοβούλια της Ευρώπης. 

Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, που ξεκίνησε στις 20:00, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία χαρακτηρίστηκε, από τους Ευρωπαίους, ως «δύσκολη». Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνέλθει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνη, ειδικά για την Ελλάδα, είτε την Πέμπτη, μετά το τέλος των εργασιών της προγραμματισμένης Συνόδου, είτε την Παρασκευή.

Το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης, όταν οι θεσμοί έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση τις παρατηρήσεις τους πάνω στην πρότασή της. Ο Αλέξη Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «περίεργη στάση» των δανειστών, ενώ επιτέθηκε στους εταίρους, σημειώνοντας ότι «είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα απέρριπτε την πρόταση των θεσμών, καθώς όπως αναφέρεται από το Μαξίμου, προτείνει ουσιαστικά τη μεταφορά των βαρών «σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Δήλωναν επιπλέον ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικές κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με την πρόταση που είχε κάνει στους θεσμούς, την οποία και θεώρησαν ως «βάση συζήτησης» αποδεχούμενοι την, τονίζονταν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα, με τις ελάχιστες πληροφορίες που παρέχονται από το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, από την ελληνική πλευρά, οι θεσμοί επιμένουν σε κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση εισφοράς υγείας από τους συνταξιούχους σε 6% από 4%, σε μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ. Στο μεγάλο ζήτημα του ΦΠΑ, συμφωνούν με τους τρεις συντελεστές, επιμένουν όμως για την υπαγωγή της εστίασης στο 23%.

Τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια για τη συμφωνία 

Ακυρώνει επί της ουσίας την ελληνική πρόταση η χθεσινή αντιπρόταση των δανειστών, η οποία είναι υπέρ της τακτικής των περικοπών, αντί της αύξησης φόρων και εισφορών – που προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Κύρια αντίδραση των θεσμών προκύπτει από το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ, καθώς και στις κινήσεις για την εξεύρεση του 1% του ΑΕΠ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος. Απορρίπτουν επιπλέον και ορισμένα από τα ισοδύναμα που προτείνει η Αθήνα και επιμένουν στην περαιτέρω περικοπή των αμυντικών δαπανών.


Συγκεκριμένα:

ΦΠΑ: Το σχέδιο των πιστωτών συνάδει με το ελληνικό ως προς τον αριθμό των συντελεστών του ΦΠΑ (τρεις στο 6%, 13% και 23%), μετακυλά όμως το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων, καθώς και την εστίαση στο 23%. Σύμφωνα με τους θεσμούς, με αυτό τον τρόπο θα μπουν στα ταμεία 1,8 δις ευρώ, αντί του 1,36 δις που προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι στην αντιπρόταση των δανειστών προβλέπεται ότι τα μη μεταποιημένα τρόφιμα θα μεταταχθούν στο 13% και όλα τα άλλα τρόφιμα στο 23% . Με την εφαρμογή αυτή, το ψωμί, το λάδι, το γάλα και άλλα προϊόντα που υπάγονται
 - σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 852/2004 – στα μεταποιημένα τρόφιμα.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι στον συντελεστή του 13% θα υπάγονται τα «βασικά τρόφιμα».

Σύμφωνα με την αντιπρόταση των δανειστών:

• στο 6% θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα

• στο 13%, τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία

• στο 23%, όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

Επιχειρήσεις: Οι πιστωτές διέγραψαν από την ελληνική λίστα το ισοδύναμο για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, με έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ ο συντελεστής της φορολόγησης των κερδών που στην ελληνική πρόταση είναι στο 29%, θέλουν να πάει στο 28%. Πρόσθεσαν, ωστόσο, την αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%.

Προς το παρόν, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) στο 55% , για τα νομικά πρόσωπα στο 80% και στο 100% για τις τράπεζες.

Εισφορά αλληλεγγύης: Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, μόνο που οι δανειστές ζητούν αύξησή της. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ με τον εξής τρόπο:

• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%

• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%

• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

Φορολόγηση αγροτών: Απλή αναφορά στην γίνεται στην ελληνική πρόταση στον επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των αγροτών. Οι εταίροι όμως, ζητούν την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και ειδικά την επιστροφή στο πετρέλαιο, καθώς και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Αυτή τη στιγμή, ο συντελεστής φορολόγησης για τους αγρότες είναι στο 13% επί του εισοδήματός τους. Ζητούν επίσης, επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίδομα θέρμανσης: Επιμένουν στην κατάργησή του.

ΕΝΦΙΑ: Με βάση την αντιπρόταση, οι δανειστές ζητούν οι
 αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν την εισπραξιμότητα του μέτρου, το οποίο αποδίδει 2, 65 δις ευρώ.

Φόρος Πολυτελείας – άδειες συχνοτήτων και τηλεοπτικές διαφημίσεις: Οι δύο πλευρές συμπίπτουν.

Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο και άδειες 4
G και 5G: Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση και ζητούν ισοδύναμα μέτρα για τις δύο παρεμβάσεις.

Αμυντικές δαπάνες: Στην αντιπρόταση των δανειστών απαιτείται το ποσό των περικοπών να είναι το διπλάσιο από τα 200 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στην ελληνική πρόταση.

ΠΗΓΗ ΑΝΤ1.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ  Tilley’s News


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου