Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τούρκος διπλωμάτης που συμμετείχε στις διεργασίες για το σχέδιο Ανάν αναλαμβάνει το τμήμα Ευρ. Υποθέσεων του ΟΗΕ

Ο Τούρκος διπλωμάτης Λεβέντ Μπιλμάν αναλαμβάνει την ευαίσθητη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, αντικαθιστώντας την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία μετατίθεται σε άλλο τομέα.

Η εξέλιξη ανησύχησε τη Λευκωσία που ήγειρε τους προβληματισμούς τους, ωστόσο η απάντηση που δόθηκε – σύμφωνα με διπλωματική πηγή - είναι ότι τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό θα τα χειρίζονται ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν κι ι αναπληρωτής ΓΓ
Miroslav Jenča.

Ο Λεβέντ Μπιλμάν ήταν από το 2011 διευθυντής στην υποδιεύθυνση Πολιτικής και Διαμεσολάβησης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Προηγουμένως υπηρέτησε επί 27 χρόνια σε διάφορες διπλωματικές θέσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τελευταία του πρέσβη της χώρας του στην Ινδία.

Εχει υπηρετήσει σε διάφορα πόστα κι όπως αναφέρει το βιογραφικό του, η θητεία του στην Πολωνία το 1984-1989 «συμπίπτει με την άνοδο της Αλληλεγγύης», η θητεία του στο Τελ Αβίβ από το 1989-1991
  με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ενώ από το 1991-93 ως υπεύθυνος του βαλκανικού τμήματος «ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας».

Μεταξύ 2002-2006, σύμφωνα με το βιογραφικό του, «ο κ. Μπιλμάν ήταν ένας από τους βασικούς αξιωματούχους οι οποίοι συνέβαλαν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις που παρήγαγαν το ‘Σχέδιο Ανάν’, το σχέδιο διευθέτησης για την Κύπρο», ενώ από το 2006-2008 υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγη   ΚΥΠΕ

Επιλεγμένη Ειδηση για  Tilleys  News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου