Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Προειδοποιήσεις ΕΕ για το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση που συναντάμε στα ψητά αλλά και σε πολλά σνακ, ακόμη και στο λευκό ψωμί. Η ΕΕ προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις επιβλαβείς συνέπειες, ακόμη και για καρκίνο.

Συμφωνα με ρεπορταζ που μεταδιδει η Ελληνική Υπηρεσια της  Deutsche Welle  πολυ συχνά  όσοι θελουν να κανουν δίαιτα  αποφευργουν  τις Τηγανητές πατάτες, λουκάνικα, τσιπς,  αντικαθιστώντας τες με ψωμί και διάφορα υποκατάστατά του. Ωστόσο ακόμη και στους κόκκους σιτηρών μπορεί κανείς να εντοπίσει ποσότητα ακρυλαμιδίου, μιας χημικής ένωσης που απαντάται, σε μικρότερη ή περισσότερη ποσότητα στο μαγειρεμένο φαγητό. Αλλά και στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ ή στα μπισκότα.


 Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό συνέπειες του ακρυλαμιδίου.

Η ΕFSA ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν περίπου 13 χρόνια επιβεβαίωσε τις αρχικές υποθέσεις της αναφορικά με την καρκινογόνο δράση του ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο έχει την ικανότητα να αλλοιώνει υγιή κύτταρα οδηγώντας σε καρκινογενέσεις. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί ακόμη να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Ακρυλαμίδιο μπορεί να εντοπίσει κανείς τόσο σε σπιτικά φαγητά, όσο και σε φαγητά εστιατορίων, καθώς και σε συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle .

Επιλογή  επιμελεια ειδησης για το  Tilley’s  News Άθως Τίλλευ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου