Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Θετική αποτίμηση της Αθήνας από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ




 Μία μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο, και δύο μετά τη δική του συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, και τη «σημαντική βελτίωσή του».

«Από μόνο του το γεγονός δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Στάϊνμαγιερ, «αλλά αναμφίβολα αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη σοβαρών συνομιλιών τις ερχόμενες ημέρες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συναντήθηκε επίσης, αργότερα, με την συμπρόεδρο του
Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη Κ.Ο. Gregor Gysi.

Ακολούθως, ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος στις 12.30, έπειτα να έχει συναντήσεις, στις 14.30 με τον αντικαγκελάριο
Sigmar Gabriel, και στις 16:00 με τους προέδρους των Πράσινων Cem Oezdemir, Simone Peter και Ska Keller.

Λόγω του αεροπορικού δυστυχήματος του γερμανικού αεροσκάφους της
German Wings στις γαλλικές Άλπεις, δεν έγινε γνωστό μέχρι αυτήν την ώρα εάν οι δύο τελευταίες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τελικά.

Δημοσιογραφικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Αγκέλα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας την προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα, τονίζουν ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνου έγινε σε κλίμα «που άφησε και τους δύο ηγέτες πολύ ευχαριστημένους».

Οι ίδιες πηγές αποτιμούν θετικά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς –όπως επισημαίνουν- «δρομολογείται άμεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζητήσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα, η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, που μάλιστα λέγεται ότι διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες, έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε στον κ. Τσίπρα η κ. Μέρκελ.

Σε αυτήν τη συζήτηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα από ελληνικής πλευράς, κυρίως τα οικονομικά, καθώς και, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η δύσκολη ταμειακή κατάσταση της χώρας, για την οποία η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει τάχιστα με «ουσιαστικές και καθαρές μεταρρυθμίσεις», και ότι σε αυτό θα έχει τη στήριξη όχι μόνο της ιδίας, αλλά και όλης της Ευρωζώνης.

Κατά τις πηγές του ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά της λεγόμενης
task-force στην Αθήνα, για παροχή τεχνογνωσίας και έμπρακτης υποστήριξης σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, τονίζοντας ότι αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να το ζητήσει.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται λόγος για «κάποια σύννεφα που διαλύθηκαν» στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, «χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους σε πολλά θέματα».

Έγιναν, ωστόσο, «σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε», ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος.
Επιλεγμλενη είδηση απο  Tilley News 
Πηγη : ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου