Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η μή λύση δεν αποτελεί λύση τονίζει ο Γιάννης Κασουλίδης..



Η μη-λύση δεν μπορεί να αποτελεί λύση ή επιλογή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως η αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο ήταν και παραμένει απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τα 20χρονα από την ίδρυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και τα 60χρονα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ο στόχος σήμερα δεν είναι άλλος από την οριστική ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής, η οποία θα επέλθει μόνο με τη λύση του Κυπριακού και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι επιλογές κινούνται μεταξύ δύο δρόμων: «Ο πρώτος αφορά στη διεκδίκηση της προσέγγισης ‘όλα που δικαιούμαστε ή τίποτα’ και την επιμονή στη συντήρηση του στάτους κβο όσο μας πάρει. (…) Η εκκρεμότητα του Κυπριακού δημιουργεί επιπλοκές, η σοβαρότητα των οποίων αυξάνεται και μονιμοποιείται χρόνο με το χρόνο. Η επιλογή του δρόμου αυτού μπορεί να συντηρεί τη μαξιμαλιστική διεκδίκηση στο πλαίσιο του μακροχρόνιου αγώνα, την ίδια ώρα όμως συντηρεί και τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και των εποίκων, αυξάνοντας την προοπτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ο δεύτερος δρόμος, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, «επικεντρώνεται στην αναζήτηση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, μία λύση που θα βρεθεί από τους Κυπρίους και θα απευθύνεται προς όλους τους Κυπρίους, μια λύση πλήρως συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα οδηγεί στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο. Παράλληλα μια τέτοια λύση δεν θα είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση και περιφρούρηση της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής παιδείας στο πλαίσιο της ελληνικής κοινότητας».

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 ως μία από τις πιο λαμπρές σελίδες μεταξύ των περιόδων που σημάδεψαν και καθόρισαν εν πολλοίς την πορεία του ελληνισμού. Στη συνέχεια ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προέκυψε η ανάγκη για τον απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο, καταγράφοντας όσα είχαν προηγηθεί της 1ης Απριλίου 1955 στη σχέση με τους Άγγλους αποικιοκράτες, αλλά επίσης και το ευρύτερο διεθνές πλαίσιο της εποχής όσον αφορά τις τάσεις για αποτίναξη των αποικιοκρατών, κυρίως σε Ασία και Αφρική.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Επιλεγμένη Είδηση απο  Tilleys News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου