Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος καταγράφει θετικά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών

Το θετικό κλίμα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών προβάλλει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος με τις εφημερίδες να επισημαίνουν τα δύο ΜΟΕ, το χάρτη με τα 28 ναρκοπέδια στον Πεντάδακτυλο που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί και την άρση της “βίζας” στα οδοφράγματα που διευκολύνει τις διελεύσεις που ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης.

Με τίτλο “Δεν αρκεί αλλά ναι, η βίζα ακυρώθηκε” η εφημερίδα “Αφρίκα” γράφει ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών χθες χαρακτηρίστηκε ως “πολύ θετική”, αναφέρεται στις αποφάσεις που λήφθηκαν, τις δηλώσεις και ανακοινώσεις που ακολούθησαν και σημειώνει ότι 12 χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι “βίζες” δεν θα ισχύουν και αναμένεται εάν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου οι Ε/κ που δεν είχαν περάσει μέχρι τώρα στο “βορρά” θα το πράξουν.

Σημειώνεται επίσης ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι στις 28 Μαϊου ενώ στις 23 του μηνός θα βρεθούν σε μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση.

Η “Χαλκίν Σεσί” γράφει για “Αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης” και αναφέρεται στο χάρτη για τα ναρκοπέδια στον πενταδάκτυλο και την κατάργηση της “βίζας”. Σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες έκαναν μια γρήγορη αρχή με μια τετράωρη συνάντηση χθες και υπογραμμίζει πως οι Τ/κ που περνούν στις ελεύθερες περιοχές δεν θα χρειάζεται πλέον να κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητά τους, αλλά θα δείχνουν την ταυτότητά τους και θα συνεχίζουν. Γράφει επίσης ότι οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντήθηκαν χωρίς να χάνουν χρόνο, χθες το απόγευμα και έδωσαν ώθηση στη διαδικασία.

“Πολύ καλά ξεκίνησε” είναι ο τίτλος της “Χαβαντίς” για τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών που γράφει ότι στην τετράωρη αυτή συνάντηση υπήρξε κατάληξη και σε απτά βήματα στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Στόχος μια λύση γρήγορα, δήλωσε ο Ακιντζί μετά τη συνάντηση ενώ σημασία δίδεται και στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για το πολύ θετικό κλίμα. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου τα μεσάνυκτα με την εφαρμογή της άρσης της “βίζας” και δείχνει έναν οδηγό αυτοκινήτου να δείχνει την ταυτότητά του χωρίς να κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του στον “αστυνομικό”.

Η “Κίπρις” γράφει ότι “Έδωσαν ελπίδα” οι δύο ηγέτες και πως δεν έχουν σκοπό να χάσουν χρόνο.
  Γράφει επίσης πως έγινε μια πρωτιά όσον αφορά τα ΜΟΕ με τους χάρτες για τα ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο και την άρση της “βίζας” στα οδοφράγματα.

Για “Αρχή δημιουργίας εμπιστοσύνης” μιλά και η “Γενι Ντουζέν” προβάλλοντας πρωτοσέλιδα και τις αντιδράσεις και σχόλια από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη Βρετανία και το τουρκικό ΥΠΕΞ για την επανέναρξη των συνομιλιών.

      Π Η  Γ Η  
(ΚΥΠΕ)
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ  TILLEYS NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου