Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Δρ Γιαννάκης Ταλιωτης : Ανδρολύκου : "Μια όαση ελληνοτουρκικής συνύπαρξης στον Ακάμα "




Η Ανδρολύκου είναι ένα από τα μικρότερα τουρκοκυπριακά χωριά της Κύπρου στο οποίο διαμένουν σήμερα  20 κάτοικοι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.  Κάποτε διέμεναν  635  κάτοικοι στην κοινότητα.

Οι κάτοικοι μίλησαν με συγκίνηση στο ΚΥΠΕ για την Ανδρολύκου που αποτελεί  όπως ανέφεραν μια όαση συνύπαρξης στον Ακάμα.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Ελληνοκύπριος συνταξιούχος γυναικολόγος ιατρός Γιαννάκης Ταλιώτης. 

Το 1975 μετά την εισβολή ο κ. Ταλιώτης παραθερίζοντας με την οικογένεια του στα Λουτρά της Αφροδίτης συναντήθηκε τυχαία με τον Τουρκοκύπριο Χασάν  Μουσταφά που απεβίωσε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κ. Ταλιώτη,  ο Χασάν ήταν ο άνθρωπος που το 1962 αμέσως μετά την ανεξαρτησία παντρεύτηκε με Ελληνοκύπρια την μακαρίτισσα Χαραλαμπία Μπουρνουξούζη – Χριστοδούλου  από την Δρούσεια.



Τότε – όπως είπε- δημιουργήθηκε πολύ  μεγάλος θόρυβος μεταξύ των κοινοτήτων Δρούσειας και Ανδρολύκου ενώ για αυτή την «αγάπη»  κόντεψε μάλιστα να δημιουργηθεί ανοικτή σύγκρουση. Η παρέμβαση της Αστυνομίας αλλά και του στρατού που ήταν μεικτός τότε, δεν άργησε να γίνει.


Η ιστορία του Χασάν και της Χαραλαμπίας έφτασε μέχρι τον  Πρόεδρο Μακάριο ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ταλιώτη με μια σοφή ρήση αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ενηλίκων ατόμων είχε πει  « μωρέ θα φτωχύνει ο Χριστός ή θα πλουσιεύσει ο Μωάμεθ, αν αυτοί οι δύο βοσκοί στον Ακάμα παντρευτούν . Φύγετε άστε τους να πάρουν το δρόμο τους ». 



Η κοινότητα φιλοξενεί και το μοναδικό κοιμητήριο σε όλη την Κύπρο στο οποίο έχουν ταφεί ο Τουρκοκύπριος Χασάν Μουσταφά και η αγαπημένη του Ελληνοκύπρια σύζυγος, Χαραλαμπία. Ο ένας έχει ταφεί δίπλα στον άλλο , γεγονός που δηλώνει,   πως δεν ήθελαν να χωριστούν ούτε στο θάνατο. Το κράτος μάλιστα σεβάστηκε την επιθυμία τους και επέτρεψε την ταφή τους στο ίδιο κοιμητήριο.


Ο κ. Ταλιώτης παραδέχτηκε πως ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους αφού – όπως είπε- το 40 % των πελατισσών του στην Πάφο ήταν Τουρκοκύπριες.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η εκλογή του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί τον χαροποίησε δηλώνοντας πως ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο.  


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ(Τής Κικής Περικλέους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου