Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΑΛΛΟΥΜΙ-ΧΕΛΛΙΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ


Σε 6-7 μήνες από σήμερα αναμένεται η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την παρέλευση του περιθωρίου για υποβολή ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στο φάκελο του χαλουμιού αναμένονται ενστάσεις από άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες παραδοσιακά υποβάλλουν ενστάσεις στην κατοχύρωση οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος. Ωστόσο, αυτές οι ενστάσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνονται αποδεκτές και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την παρέλευση του περιθωρίου των 6-7 μηνών για τις ενστάσεις, το προϊόν θα κατοχυρωθεί ως κυπριακό.

Μετά τη δημοσίευση σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση του φακέλου που υπέβαλε η Κύπρος, το θέμα κατοχύρωση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τη δημοσίευση του φακέλου ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατοχύρωσή του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Στο φάκελο αναφέρονται τα ονόματα ‘Χαλλούμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί ή ξεχωριστά.

Η γεωγραφική περιοχή για παραγωγή χαλλουμιού είναι τα διοικητικά όρια των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και Κερύνειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Επιλογή επιμελεια είδησης για το  Tilleys News  Άθως Τίλλευ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου