Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ευχή επίτευξης σύντομα λύσης στο Κυπριακό εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την ευχή σύντομα να είναι σε θέση να εξαγγείλει μια λύση, η οποία να τεθεί ενώπιον του λαού και να γίνει αποδεκτή, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, στην χθεσινή  αντικατοχική εκδήλωση και στον εσπερινό της Αγίας Μαρίνας, του Δήμου Κυθρέας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο, προκειμένου να επιτύχει την επανένωση της πατρίδας, να την απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργήσει τις συνθήκες ειρήνης και ιδιαίτερα προοπτικής για το μέλλον.

“Σαράντα-ένα χρόνια είναι πολλά, τα τετελεσμένα δημιουργούν ή αλλοιώνουν τα συστατικά της λύσης, που θα μπορούσε να θεωρείται δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που δίνουμε τη μάχη, για να αλλοιώσουμε ακριβώς τα τετελεσμένα, που ο χρόνος δημιουργεί, μέσα από την αξίωση να επικρατήσει επιτέλους και στην ευρωπαϊκή Κύπρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες”, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάσης συνέχισε λέγοντας ότι “είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια, από αυτή την πολιτική, που θέλαμε και θέλουμε και επιδιώκαμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή της ΕΕ, να επιτύχουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει το χώρο διαμονής του, να επιλέγει που ο ίδιος θα κατοικήσει, να δώσουμε το δικαίωμα στους πρόσφυγες, έστω και κάτω από το καθεστώς που υποχρεώθηκαν οι κατά καιρούς ηγέτες αυτού του τόπου να αποδεχθούν, δηλαδή κάτω από τη λειτουργία μας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιδιώκοντας ένα πραγματικά δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος, να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους ανεξαίρετα, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ξανασμίξουν”.

 Ο Πρόεδρος  επεσήμανε ότι μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί έχουν δημιουργηθεί πραγματικά ελπίδες, για να προσθέσει ότι “εάν βοηθηθεί και από τη φέρουσα το βάρος της ευθύνης, την Τουρκία, να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση, που να τερματίζει την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, που σήμερα επικρατεί”.

Εξέφρασε  τέλος την εκτίμηση ότι  οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει «να δώσουν τα χέρια και να συνειδητοποιήσουν ότι οι Ελληνες κέρδιζαν όταν ήταν ενωμένοι.»

πηγη/ΚΥΠΕ

Επιλογή επιμέλεια(update)  είδησης για το  Tilley’s News Άθως Τίλλευ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου