Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Προσπάθεια η λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες, είπε ο ΠτΔ


ΚΥΠΕ - Αποστόλης Ζουπανιώτης 
 N. Υόρκη

Προσπάθειά του είναι η εξεύρεση μιας λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις ανησυχίες, αλλά και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει την προοπτική και το μέλλον των κατοίκων του νησιού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι αυτή είναι και η προσπάθεια του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε, επίσης, πως ούτε ετέθη, ούτε τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε “ιδιαίτερα για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν (οι ΗΠΑ) σε κάποιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ευαίσθητες, που αποτελούν παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν αν αντιμετωπιστούν σωστά στην αποδοχή μιας λύσης μέσα στα πλαίσια που έχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει».

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη από το ΔΝΤ γύρω από το πώς θα κινηθεί η οικονομία μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι καταβάλλεται από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξουν μελέτες για την οικονομική πτυχή πολλών από τα θέματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είτε αυτά αναφέρονται σε μελέτες για το ενδεχόμενο κόστος λειτουργίας της ομοσπονδίας, αλλά πολύ περισσότερο στη δημιουργία ταμείου για αντιμετώπιση μιας από τις θεραπείες που έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τις αξιώσεις των ιδιοκτητών περιουσιών και που άπτεται της πτυχής των αποζημιώσεων.

«Οι θεραπείες που προβλέπονται είναι πλήρης αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική αποκατάσταση, ανταλλαγή περιουσιών, αποζημίωση. Συνεπώς, η δημιουργία ταμείου που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αξιώσεις είναι μεγίστης σημασίας, γι’ αυτό και τόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, είχα την ευκαιρία να υπερτονίσω την ανάγκη να ληφθεί έγκαιρα πρόνοια ώστε να αντιμετωπιστεί ένα θέμα - όπως είπα - μείζονος σημασίας”.

Ταυτόχρονα είπε, ανέφερε ότι αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνουν την προσοχή τους, είναι μελέτες τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και τη Διεθνή Τράπεζα.

Ερωτηθείς αν αναμένει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα τον καλέσει στο Λευκό Οίκο, απάντησε πως θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες. Αλλά, αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχουν επιδείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς μπορούν να συμβάλουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

«Θα πρέπει να πω ότι κατά τη ψεσινή δεξίωση του Προέδρου Ομπάμα είχα την ευκαιρία να τον ακούσω πρώτον εκείνον να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκεια του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει να πω ότι ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξεδήλωσε, μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια όπως σας αναφέρω την απόλυτη στήριξη του στις προς εξέλιξη συνομιλίες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις συνομιλίες, ήταν ξεκάθαρος πως  ούτε ετέθη, ούτε τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος. «Αυτό ήταν ένα από τα σημεία που υπερτόνισα, παίρνοντας το κακό παράδειγμα του παρελθόντος. Δηλαδή να τοποθετείται ή να θεσμοθετείται ή να συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα πρέπει οι δύο πλευρές ούτως ή άλλως να καταλήξουν και συνεπώς αν δεν καταλήξουν θα πρέπει κάποιος να αναλάβει διαμεσολάβηση. Έχουμε πει από την αρχή ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες δεν γίνονται αποδεκτές. Εις αυτή την γραμμή εμμένουμε και επιμένουμε».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι οι Ελληνοκύπριοι εξαντλήθηκαν οικονομικά με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο διεκδικητικοί, με αποτέλεσμα η προώθηση μιας λύσης να είναι πιο εύκολη, είπε:
«Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων, μέσα σ’ ένα καλύτερο από το παρελθόν κλίμα, με συμφωνίες αλλά και διαφωνίες. Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρα να πει κανένας αν ο κυπριακός ελληνισμός θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει μια λύση. Εξαρτάται από το περιεχόμενο».

Με αφορμή δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν οι Κύπριοι τη λύση, είπε είναι ακόμη πολύ νωρίς για δημοσκοπήσεις, που να θέτουν αορίστως το κατά πόσο κάποιοι δέχονται ή απορρίπτουν.

«Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού θέλει λύση. Αλλά το θέλει λύση εξαρτάται και από το περιεχόμενο της λύσης. Εάν κατορθώσουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, η λύση θα πρέπει να είναι μια συμφωνημένη λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Δεν είναι μόνο η μια που πρέπει να συγκατατεθεί αλλά και η δεύτερη. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αλλά και η αποφασιστικότητα, είναι να εργαστώ κατά τρόπο που να δημιουργηθούν συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τις έγνοιες των δύο κοινοτήτων αλλά και δημιουργώντας προοπτικές μέσα από τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικών ελευθεριών έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή μια ενδεχόμενη λύση που τα μέρη θα καταλήξουν».

Μίλησε για τις παραμέτρους που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Οι εγγυήσεις π.χ, το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζω και εκείνο των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί αναχρονιστικές μέθοδοι του παρελθόντος - όπως εγγυήτριες δυνάμεις που εν τη ουσία δημιουργούν ένα κολοβό σύστημα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας - να καθορίζουν ή να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους ιδιαίτερα για μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι η δική του προσπάθεια και θέλει να πιστεύει και του Μουσταφά Ακιντζί, είναι να εξεύρουν μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις ανησυχίες, αλλά και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει την προοπτική και το μέλλον των κατοίκων του νησιού.

ΠΗΓΗ/ (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)
Επιλεγμένη Είδηση για  Tilleys News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου