Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Υπάρχει η δυνατότητα για μια νεά αρχή, λέει ο Τ. Χατζηδημητρίου

Οι εικόνες από τις λειτουργίες στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, στον Άγιο Αυξέντιο στη Κώμη Κεπήρ, καταδεικνύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια νέα αρχή, δήλωσε ο Τάκης Χατζηδημητρίου, Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, στην Αραδίππου, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στην πορεία της Επιτροπής όταν πρωτοσυγκροτήθηκε το 2008 μέχρι σήμερα.

«Όταν το 2008 συγκροτήθηκε η ΤΕΠΚ ξέραμε ότι είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Πόσο μεγάλο, και πόσο δύσκολο ήταν, το αντιληφθήκαμε μόνο όταν αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε τα μνημεία. Όταν είδαμε τη φθορά την εγκατάλειψη, τις καταστροφές και τα ερείπια», είπε.

Όπως ανέφερε, «έπρεπε να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Έπρεπε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό, πέρα από όσα ξέραμε, πέρα από τα καθιερωμένα. Έπρεπε να προσεγγίσουμε τις πολλές μνήμες, τα πολλά πολιτιστικά στοιχεία που συνθέτουν την Κύπρο, την Κύπρο του πολιτισμού. Την Κύπρο που όσα ερείπια και να μάζεψε δεν χρεοκόπησε».

Σημείωσε όμως ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, αφού υπήρξαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

«Εκεί που αντιμετωπίζαμε δυσκολίες δεν φτάναμε σε αδιέξοδα. Βρίσκαμε παράδρομους, για κάποιο παρόμοιας φύσης έργο, είτε αφήναμε το δύσκολο θέμα για να το δούμε αργότερα. Συνεχίσαμε το έργο μας και όταν οι συνομιλίες διακόπτονταν», είπε, για να προσθέσει πως η Επιτροπή έδινε σταθερά το μήνυμα ότι η συνεργασία είναι δυνατή, ότι οι κοινοί στόχοι είναι πραγματοποιήσιμοι, ότι η Κύπρος μπορεί να υπερφαλαγγίζει διαιρέσεις του παρελθόντος.

Παρατήρησε όμως πως παρόλο το καλό κλίμα, που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή, «χρειαστήκαμε χρόνια προσπάθειας και προετοιμασίας μέχρις ότου δούμε σκαλωσιές στα μνημεία μας».

«Καταλάβαμε ότι το γκρέμισμα είναι πολύ εύκολο, να κτίσεις είναι το δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.


Αναφέρθηκε δε στις λειτουργίες, είτε στην εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι, είτε στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, είτε στον Άγιο Αυξέντιο στη Κώμη Κεπήρ, για να σημειώσει: «Ζούμε συγκινητικές στιγμές με τις συναντήσεις παλαιών φίλων και χωριανών που συναντώνται με εγκαρδιότητα και αγάπη υστέρα από χρόνια, υστέρα από συγκρούσεις σκοτωμούς και όχι σπάνια με πικρές αναμνήσεις».

«Οι εικόνες αυτές είναι ένδειξη ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια νέα αρχή. Η πορεία θα είναι δύσκολη, αλλά οφείλουμε να την προστατέψουμε», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Την προηγουμένη φορά, κατέληξε, «όταν πήραμε την ανεξαρτησία μας, δεν το αντιληφθήκαμε πάρα μόνο όταν τη χάσαμε, και αυτό χρόνια μετά. Τώρα σοφότεροι από τα παθήματα του παρελθόντος θα πρέπει να στηρίξουμε έγκαιρα και μεθοδικά, την όποια δυνατότητα υπάρχει, για μια νέα αρχή, που η γενναιοδωρία της ιστορίας είναι δυνατό να μας προσφέρει».

 ΠΗΓΗ : (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)
Επιλεγμένη Είδηση για το  Tilleys News 

2 σχόλια:

  1. Aφου οι Τουρκοι εχουν καταστρεψει (μπαρ σταβλους αποθηκες) τις περισσοτερες εκκλησιες, ο κ.Χατζηδημητριου εμπιστευεται και ελπιζει στην γεναιοδωρια της Τουρκιας .Απο τις 575 εκκλησιες καταφεραμε να λειτουργησουμαι μολις 2-3 χαριν στην "γεναιοδωρια" της Τουρκιας.Που εκμεταλευτηκε το γεγονος επικοινωνιακα για να περασει το μυνημα προς την διεθνη κοινοτητα οτι σεβεται την θρησκεια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aφου οι Τουρκοι εχουν καταστρεψει (μπαρ σταβλους αποθηκες) τις περισσοτερες εκκλησιες, ο κ.Χατζηδημητριου εμπιστευεται και ελπιζει στην γεναιοδωρια της Τουρκιας .Απο τις 575 εκκλησιες καταφεραμε να λειτουργησουμαι μολις 2-3 χαριν στην "γεναιοδωρια" της Τουρκιας.Που εκμεταλευτηκε το γεγονος επικοινωνιακα για να περασει το μυνημα προς την διεθνη κοινοτητα οτι σεβεται την θρησκεια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή