Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή, η απάντηση των ομιλητών στο ερώτημα δημόσιας συζήτησης


ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14/1/2016 22:53
 

Η ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή, με πολιτική βούληση και προσπάθεια μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και η εν εξελίξει προσπάθεια να οδηγήσει στην επανένωση του νησιού της Αφροδίτης, συμφώνησαν οι ομιλητές κατά τη δημόσια συζήτηση, που διοργάνωσαν προς απάντηση του ερωτήματος, ο ΟΠΕΚ και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, την Πέμπτη.

Η συζήτηση διεξήχθη μετά από εισαγωγικές παρεμβάσεις από τους Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη και το Μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ Λάρκο Λάρκου με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού και του αρχηγού του τ/κ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος TDP Τσεμάλ Οζγιγίτ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι η συγκυρία που υπάρχει στο Κυπριακό πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, επειδή, όπως ανέφερε, πολύ δύσκολα θα παρουσιαστεί νέα ευκαιρία.

Ευχόμενος το 2016 να είναι η χρονιά της λύσης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή φτάνει να ικανοποιηθούν μια σειρά προϋποθέσεις και εάν υφίσταται πολιτική βούληση για γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν.

Αναφέροντας ότι στην τελευταία Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφονται περαιτέρω συγκλίσεις, επί των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί από τους Χριστόφια – Ταλάτ, είπε πως το μεγάλο θέμα που συζητείται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι καθοριστικής σημασίας είναι το περιουσιακό. Χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην περιουσία και θεραπείες, διευκρίνισε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έγκειται στο γεγονός ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης, ενώ η ε/κ πλευρά ότι ο πρώτος λόγος πρέπει να ανήκει στο χρήστη.

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν και συμπλήρωσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως το περιουσιακό θα έπρεπε να συνδεθεί με το εδαφικό, αλλά, δυστυχώς, η συζήτηση διεξάγεται χωριστά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας ότι οι χώρες τους δεν διεκδικούν δικαίωμα να είναι εγγυήτριες δυνάμεις και επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος ως κράτος – μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα πως στο μεταβατικό στάδιο και προς διασκέδαση των ανησυχιών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαφυλάξει την ασφάλεια.

Περαιτέρω, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο με εγγυημένες πλειοψηφίες, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ για να υποβοηθήσει την προσπάθεια που διεξάγεται προς επίτευξη λύσης έχει συστήσει ομάδα για διεξαγωγή συζητήσεων με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα TDP. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα πολιτευτεί κατά την προεκλογική περίοδο με γνώμονα το μέλλον του τόπου και όχι για να εξασφαλίσει μερικές επιπλέον ψήφους, διατηρώντας τις διαχρονικές του θέσεις.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως για να επιλυθούν τα προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση τους.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση θα επιδιώξει να συζητήσει όλα τα θέματα για να διαγνώσει τη διάθεση της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ανοικτός στη συζήτηση.

Καταλήγοντας ανάφερε ότι εάν θέλουμε λύση πρέπει να αγωνιστούμε για να επιτύχουμε.

Ο κ. Οζγιγίτ ευχήθηκε να μπορέσουμε εντός του 2016 να επανενώσουμε τη χώρα μας.

Υπενθυμίζοντας ότι οι Κύπριοι, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι ζούσαν και συναναστρέφονταν, ωστόσο, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ξένα συμφέροντα οδήγησαν στο διαμοιρασμό του νησιού χωρίς μέχρι σήμερα οι Κύπριοι να καταφέρουν να επιτύχουν να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους, παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι παρήλθαν αρκετά χρόνια από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, εντούτοις οι νέοι στις δύο κοινότητες συνεχίζουν να πηγαίνουν στρατό και να έχουμε προβλήματα.

Συνεχίζοντας είπε πως για τα συμβάντα που υπήρξαν καμμιά κοινότητα δεν απολογήθηκε στην άλλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη θα βρούμε μια λύση. Πρέπει να εργαστούμε για μια κοινή ομοσπονδία, συνέχισε, αναφέροντας ότι χρειαζόμαστε μία ιθαγένεια.

Είπε ακόμα πως το περιουσιακό είναι σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να υπολογιστούν τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και η μετακίνηση πληθυσμών και τα έξοδα στα όποια έχουν προβεί οι χρήστες.

Κατά τον κ. Οζγιγίτ η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας έχει επιταχύνει τις διαδικασίες. Είπε πως υπάρχουν διαφορές τις οποίες πρέπει να κατανοήσουμε και είπε πως θα πρέπει να τις κατεχόμενες περιοχές να εφαρμοστούν οι θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα της ΕΕ.

Πρέπει να πάρουμε το μάθημα από τα λάθη του παρελθόντος συνέχισε, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εκπαίδευση για να οικοδομήσουμε το μέλλον.

Είπε επίσης πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο διαμοιρασμό των εξουσιών και αρμοδιοτήτων για να διαχειριστούμε το νησί.

Διατύπωσε περαιτέρω τη θέση ότι στο Νταβός θα έπρεπε να συνοδεύσουν τους δύο ηγέτες και οι ηγεσίες των κομμάτων των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε ότι κατά τη συνάντηση θα επιτευχθεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Οζγιγίτ είπε ακόμα πως τάσσεται υπέρ αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, αναφέροντας ότι θα χρειαστεί χρόνος και μια μεταβατική περίοδος ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και η εμπιστοσύνη.

Το μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ Λάρκος Λάρκου, αναφέροντας ότι τα στοιχεία δεικνύουν ότι οι συνομιλίες παράγουν πρόοδο, παρατήρησε ότι όλοι γνωρίζουν ότι απαιτούνται συμβιβασμοί και χρειάζονται αμοιβαία ωφέλιμες συνθέσεις.

Διατύπωσε τη θέση ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης στο νησί είναι η βέβαιη εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε ένα δρόμο προς την παρακμή.

Αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί κλειδί για να βρούμε βιώσιμες λύσεις σε σκληρά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη οι υποδομές και οι επενδύσεις, πρόσθεσε ότι η λύση θα λειτουργεί στο θεσμικό περιβάλλον της ΕΕ και συμπλήρωσε πως η ενεργοποίηση της ευρωτουρκικής σχέσης όπως συμφωνήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015, μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες για επίλυση.

Ο κ. Λάρκου παρατήρησε, επίσης, ότι το μέλλον ανήκει στους λαούς που οργανώνουν το μέλλον τους, που τολμούν τις αλλαγές και καθοδηγούν τις εξελίξεις για επιτύχουν τους εφικτούς στόχους.

Καταλήγοντας είπε πως το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε οι Κύπριοι το 2015 είναι εάν θα μείνουμε δέσμιοι του παρελθόντος ή θα καταστούμε δημιουργοί του μέλλοντος.

Εισαγωγική παρέμβαση κατέθεσε και ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ TILLEYS NEWS (AT)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου