Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ο Στάινμαϊερ καλεί τους Κύπριους να αδράξουν την ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου


ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 18/11/2015 13:46
 
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε χθες βράδυ ότι οι Κύπριοι έχουν μια ιστορική ευκαιρία για να επανενώσουν την τελευταία διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη και ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, μπορεί να μην ξαναβρεθεί για δεκαετίες.

Μιλώντας χθες βράδυ σε δεξίωση της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο, ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο πολύ κοντά και συνεχάρη τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για το κουράγιο τους και τη διορατικότητά τους.

Συνεχάρη επίσης τους θρησκευτικούς ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την παρουσία τους στη δεξίωση, καθώς και τη δέσμευσή τους για ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Υπενθύμισε ότι η Γερμανία ξεπέρασε τη διαίρεση πριν από 25 χρόνια και εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί οι “εταίροι μας στην Κύπρο αποδέχθηκαν την προσφορά μας για να επανεξετάσουμε μαζί την εμπειρία μιας σύνθετης διαδικασίας ενοποίησης μέσω μια σειρά σεμιναρίων, τα οποία θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Γκαίτε και η Γερμανική Πρεσβεία. Όχι ως πρότυπο, αλλά περισσότερο ως μια προσπάθεια να δοθεί τροφή για σκέψη στους αντιπροσώπους των δύο πλευρών στην Κύπρο, σημείωσε ο κ. Στάινμαϊερ.

“Τώρα έχετε μια ιστορική στιγμή να επανενώσετε την τελευταία διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη. Μια ευκαιρία η οποία αν χαθεί, μπορεί να μην ξαναβρεθεί για δεκαετίες. Είναι μια ευκαιρία την οποία σας ενθαρρύνω όλους να αδράξετε”, είπε και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου σε αυτή τη διαδικασία.

Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είπε ότι η κλίμακα της φρίκης που ενσαρκώνεται από τη βία αντιτάσσεται σε κάθε λογική, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη συμπαρατάσσεται στο πλευρό των Γάλλων.

Δυστυχώς, σημείωσε, η δύσκολη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις όσον αφορά τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών, ενάντια στην τρομοκρατία και για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ενώ η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν αποτελεί την απάντηση, είπε, “θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Συρίας”.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)
Επιλεγμένη Είδηση για Το Tilleys News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου