Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κυπριακό και διμερή ζητήματα συζήτησε ο Νικόλαος Βούτσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα


ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 23/11/2015 22:05
 
Κυπριακό, ευρωτουρκικά, τρομοκρατία και διμερή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία με αρχηγούς και εκπρόσωπους κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

Πρώτα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση η Μαρία Κυριακού είπε ότι κατά τη διάρκειά της έγινε μια εφ` όλης της ύλης συζήτηση με κύριο θέμα το Κυπριακό.

Η κ. Κυριακού είπε ότι συζητήθηκε επίσης η κατάσταση της κυπριακής και ελληνικής οικονομίας, ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες αλλά και θέματα Παιδείας, Τουρισμού και άλλα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ της οποίας ηγείτο ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού. Συμμετείχε και ο Γιώργος Λουκαϊδης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι συζητήθηκε με τον Νικόλαο Βούτση η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ζήτημα για το οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εξήγησε τους στόχους που έχει καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση.

“Εμείς στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος του ελληνικού λαού”, είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι διατυπώσαμε την κριτική μας στις πολιτικές που η ίδια η ΕΕ ακολουθεί καθώς εκφράσαμε και την ανησυχία μας για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η τραπεζική ένωση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό με την επισήμανση από πλευράς ΑΚΕΛ ότι θα στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία παρόλο που η Τουρκία δεν έχει δείξει δείγματα γραφής που να μας εγκαρδιώνουν ότι επίκειται κάτι το σημαντικό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ενημέρωσε τον κ. Βούτση ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα μεταβεί σύντομα στην Ελλάδα, στις αρχές του νέου έτους, για να συνεχιστούν εκεί οι επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Μετά από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλα Παπαδόπουλο και αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Φύτος Κωνσταντίνου.

Σε δήλωσή στο ΚΥΠΕ, η κ. Ερωτοκρίτου, είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα.

“Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στο μέτρο που μπορούσαμε, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα θέματα της οικονομίας”, συνέχισε.

Είπε ακόμα, ότι από ερωτήματα που ο κ. Βούτσης έθεσε φαίνεται ότι γνωρίζει άριστα όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και άλλα ζητήματα που απασχολούν το νησί.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι υπήρξε μια αλληλοενημέρωση.

Από τη δική μας πλευρά, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής για τις ανησυχίες μας γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο μπορούσαμε να τον ενημερώσουμε γιατί εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι καταθέσαμε και το ποια κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι οι θέσεις που να χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική λύση στο Κυπριακό καθώς και το πώς μπορεί να υπάρξει μια ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή με δεδομένο το μεταναστευτικό και προσφυγικό και την αποσταθεροποίηση που επικρατεί.

Επειτα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημητρη Συλλούρη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλη Γιωργάλλα.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Βούτση, συζητήθηκε το Κυπριακό και η οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Κύπρου αλλά και τα γενικότερα προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο ρόλος που Ελλάδα και Κύπρος διαδραματίζουν.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Ελλάδα σταθερά μιλά για τερματισμό των εγγυήσεων, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και για εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Σάββα Φιλίππου και τον Αδωνη Γιάγκου.

Ο κ. Φιλίππου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής τόσο για τα διεθνή προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία όπως η τρομοκρατία και η οικονομία καθώς και για προβλήματα που απασχολούν τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

Είπε ότι ένα από αυτά τα θέματα είναι η απόφαση των μεγάλων κομμάτων να αυξήσουν το εκλογικό μέτρο για είσοδο στη Βουλή και να στραγγαλίσουν οικονομικά και πολιτικά τα μικρότερα κόμματα.

Ο κ. Φιλίππου είπε ότι ο κ. Βούτσης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και διερωτήθηκε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο στην Κύπρο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Γιώργο Λιλλήκα, και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών. Συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Σίμος Αγγελίδης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τονίσαμε την θέση της Συμμαχίας Πολιτών ότι επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό, λύση όμως που να ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και να οδηγεί σε πραγματική επανένωση και όχι συγκαλυμμένη διχοτόμηση.

Πρόσθεσε ότι αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η αγαστή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σχέση η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να μην ιδεολογικοποιείται όπως το επιχειρούν κάποιοι εδώ στην Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το νέο γεωπολιτικό χάρτη που δημιουργείται στην περιοχή μας και τον ρόλο που μπορούν Κύπρος και Ελλάδα να διαδραματίσουν.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΧΡ)
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου