Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Εγγυήσεις για την συμφωνία που θα προκύψει ζητά η Ε/Κ πλευρά


Φωτο Αρχείου
Εγγυήσεις για εφαρμογή της συμφωνίας που θα προκύψει στο Κυπριακό επιδιώκει η Λευκωσία. Ταυτόχρονα, ζητά όπως η μεταβατική περίοδος δεν είναι μακρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από την πλευρά της Κυβέρνησης διατυπώνεται η άποψη πως δεν θα πρέπει η μεταβατική περίοδος να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Με βάση αυτή τη θέση, θα πρέπει να διοριστούν τα θεσμικά όργανα αμέσως και να προγραμματιστούν εκλογές εντός των χρονικών ορίων που θα τεθούν. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να μην υπάρξει κενό μεταξύ της έναρξης ισχύος της συμφωνίας και της εφαρμογής της. Την ίδια ώρα, η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει όπως η εφαρμογή της συμφωνίας τύχει της εγγύησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλαδή, να υπάρξει απόφαση η οποία, επικαλούμενη πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού, να παρέχει εγγύηση ότι τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοσθούν.

Στις συζητήσεις, πάντως, στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων θα δοθεί νέα ώθηση ενόψει και της άφιξης αύριο στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα προετοιμάσει το έδαφος για τις χωριστές συναντήσεις των Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον Μπα Κι Μουν, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ενώ θα αξιολογήσει τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων.
 
Την περασμένη Παρασκευή ενώπιον των διαπραγματευτών παρουσιάσθηκε η ομάδα εργασίας περιουσιακού, η οποία έθεσε ενώπιόν τους σειρά ιδεών. Είναι προφανές πως την ώρα που αναγνωρίζεται το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, εκείνο που εν πολλοίς φρενάρει τις συζητήσεις είναι το θέμα του χρήστη. Οι διαφωνίες αφορούν τον καθορισμό του όρου «χρήστη» και πότε «αποκτά δικαιώματα». Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε και το θέμα της ιθαγένειας, χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιαδήποτε σύγκλιση. Υπενθυμίζεται πως με βάση τις συζητήσεις που διεξάγονται, οι πολίτες θα έχουν και εσωτερική ιθαγένεια από τα συνιστώντα κρατίδια, πέραν αυτής του κεντρικού κράτους.

ΠΗΓΗ  : philenews.com

Eπιλεγμένη Είδηση για το Tilleys News (AT)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου