Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Γλωσσολόγος και Καθηγητής Μπαμπινιώτης στα εγκαίνια της ανακαινισθείσας δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου


ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΠΑΦΟΣ 2/12/2015 17:21
 
Ένα ακόμη σημαντικό έργο πολιτιστικής υποδομής παραδίδεται και επίσημα στην κοινωνία των πολιτών της Πάφου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δ. Πάφου.

Πρόκειται για την ανακαινισθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος», τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει  αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί  στο αμφιθέατρο του  Λυκείου  Α’ Εθνάρχη Μακαρίου  του Γ’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης με θέμα «Ο κόσμος μου είναι η γλώσσα μου».

Το έργο  ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έλαβε μια ιδιαίτερη σημασία με την ανάληψη από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και ήταν   συνολικής δαπάνης 250.000 ευρώ περίπου.

Τον Ιανουάριο του 2015, προστίθεται στην ανακοίνωση,  άρχισε η υλοποίηση της συμφωνίας που ο Δήμος Πάφου συνήψε με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), με αντικείμενο την επανασύσταση, τη μηχανογράφηση και την επαναλειτουργία της.
Το έργο υποστήριξαν έμπρακτα όλες οι δημόσιες ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του νησιού: Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου συνέβαλε στην αρχική σύνταξη του σχεδίου, τον καταρτισμό των πολιτικών λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς επίσης στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων της συλλογής για τη διάθεσή τους στο ευρύ κοινό.

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου παρείχε τις υποδομές φιλοξενίας των εξυπηρετητών και των λογισμικών, ενώ η Βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνέβαλε στον καταρτισμό της πολιτικής της καταλογογράφησης και λειτουργίας.

Στόχος της όλης προσπάθειας ήταν η προβολή και η προσβασιμότητα των πλούσιων τεκμηρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου. Η συλλογή αποτελείται σήμερα από περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές.

Ήδη έγινε η καταλογογράφηση των πρώτων 6.000 τόμων. Στο ανακαινισμένο ιστορικό κτήριο  της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Πάφου, όπου  πλέον στεγάζονται παιδικά βιβλία και βιβλία με παφολογικό περιεχόμενο, άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες, κυρίως με παιδιά, όπως για παράδειγμα εργαστήρια φιλαναγνωσίας.

Με αυτό τον τρόπο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» μεταμορφώθηκε το 2015 σε σύγχρονη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή της. Η Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί βάσιμα να αποτελέσει την εστία και τον τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και την Επαρχία Πάφου, καταλήγει η ανακοίνωση.



(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου