Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία δεν γίνεται να επιδιώκει στενότερη συνεργασία με ΕΕ αλλά να μην αναγνωρίζει την Κύπρο λέει ο Κορνηλίου



ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίου - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 10/12/2015 21:29 
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του EurActiv, Georgi Gotev, ο Πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου χαρακτηρίζει ως θετική την προσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα ότι δεν μπορεί, από τη μία να επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και, από την άλλη, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου, ο Κύπριος Πρέσβης θεωρεί καλό το γεγονός ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει και άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κορνηλίου υπογραμμίζει ότι στη δήλωση επί των αποτελεσμάτων της Συνόδου δεν γίνεται σύνδεση με το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων στα οποία η Κύπρος αντιτίθεται, αιτία για την οποία δεν έγινε αποδεκτό το πρώτο προσχέδιο της δήλωσης, το οποίο περιείχε σχετική αναφορά. Σχολιάζει περαιτέρω ότι δεν ήταν σοφό εκ μέρους της ΕΕ να εκκινήσει τη συναλλακτική διαδικασία εκ των προτέρων, διατυπώνοντας την άποψη ότι όσο κρίσιμος και εάν κρίνεται ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να γίνεται αναφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή στην απελευθέρωση των θεωρήσεων. Συμπληρώνει μάλιστα ότι αυτό που απαιτείται για να υπάρξει μια νέα αρχή με την Τουρκία είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης και για να γίνει αυτό θα πρέπει, καταρχήν, να αντιληφθεί η Τουρκία ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχουν 28 κράτη μέλη.

Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού και τις αισιόδοξες προβλέψεις της τουρκικής πλευράς, ο Κύπριος Πρέσβης υπογραμμίζει ότι έχει βέβαια σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για ορισμένα κρίσιμα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα ζητήματα, όπως η επιστροφή μέρους των κατεχόμενων εδαφών ή η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Αν τα θέματα αυτά, σημειώνει, δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για δημοψήφισμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημοψήφισμα δεν θα αφορά μόνο το σύνταγμα, αλλά μία συνολική ολοκληρωμένη λύση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, αφού ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του, απαντώντας στην πολύ απλή ερώτηση για το εάν δέχεται ή όχι τη συμφωνία των δύο ηγετών. Το πόσο σύντομα μπορεί να λάβει χώρα το δημοψήφισμα, τονίζει, εξαρτάται από την πολιτική βούληση.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Επιλεγμένη ειδηση για το  Tilleys News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου